perjantai 10. maaliskuuta 2017

Voimaa

En ole varma kuinka moni huomasi asian, mutta uusimman Voima-lehden mukana tulee Ilta-Häiriköt extra Kansa taisteli. Huomasin lehden käydessäni Sammakko-kirjakaupassa (vielä yksi kappale Viestipataljoona 33:a myytävänä hyllyssä!) ja otin piruuttani Voiman mukaan. Kyseinen lehti oli lukemisen arvoinen, vaikka kaikesta en (luonnollisestikaan) ollut samaa mieltä ja tietyt retoriset keinot artikkeleissa huvittivat. Sotahistoriasta kiinnostuneen kannattaa seurata Voima-lehteä siksi, että siinä julkaistaan myös maanpuolustuksesta ja armeijasta artikkeleita, joita yleensä "valtakunnanlehdistä" ei löydä. Ja ei, kyseessä ei ole "fake news". Lehdellä on oma agendansa, mutta se on ainakin avoin sen suhteen. Veikkaan että tulevaisuudessa lehden kannanotoista tullaan kirjoittamaan oivallinen pro gradu.

Mutta tähän militaris-sotahistoriallisliitteeseen. Juttuja siinä on mm. seuraavista aiheista: Suomen ja ja Pohjoismaiden historian professorin Markku Kuisman haastattelu, kiinnostava mutta lyhyt artikkeli Elias Simojoesta, Jouni Tillin juttu otsikolla "Ristiretki Karjalaan oli Jumalan tahto" [kirjoitti teoksen Suomen pyhä sota - Papit jatkosodan julistajina], Oula Silvennoisen Rakas ja hirveä Törni [pitkälti samaa roskaa kuin kirjoittajan Tuntematon Lauri Törni] johon Raimo Pesosen laatimat kainaloartikkelit olivat hyvin mielenkiintoisia, mm. saksalaisilta rautaristin saaneista suomenjuutalaisista. Muutkin jutut ovat kiinnostavia mutta Jari Tammisen Brändi: Marsalkka Mannerheim sai minut lähinnä läimäyttämään naamaani kädellä. Se ei toiminut edes huumorina.

Kaikkein kiehtovin oli juttu BT-42 tankista. Se tuli minulle tutuksi esitellessäni vuoden 1944 Viipurin taisteluita taannoisilla Venäjän reissuilla. En mene itse tankin historiaan sen syvemmin, mutta mainittakoon että se oli harvinaisen epäonnistunut Valtion tykkitehtaan rakennelma, jossa oli ideana pistää suomalainen haupitsi venäläiseen sotasaalisvaunuun. Tankki olisi ehkä toiminut epäsuoran tulitulen antajana mutta ongelmaksi tuli, että sitä haluttiin käyttää panssarintorjunnassa.  114 mm haupitsin kranaatit lähinnä kimpoilivat neuvostopanssareista.

Japanilaisia mangasarjoja seuraavana olin huomannut sangen kummallisen sarjan nimen "Girls & Panzer" mutta en sitä lukenut enkä näin ollen tiennyt, että sarjassa esiintyy myös BT-42. Tämän mangasarjan vaikutus suomalaisen kulttuurin säilymiseen on ollut suoraviivainen: kun Parolan panssarimuseo ryhtyi keräämään joukkorahoituksella rahaa katoksen rakentamiseksi ulkona oleville vaunuille, lahjoitti kerätystä 82000 eurosta japanilaiset 36000€.

Tai kuten panssarimuseo kiittää sivullaan:


Nöyrä kiitos.

Iso kiitos kaikille osallistuneille. On upeaa nähdä että yhteensä 791 henkilöä ja yhteisöä kokee asiamme yhtä tärkeäksi kuin me Panssarimuseossa ja Tankkikatostiimissä koemme. Joukkorahoituskampanja ylitti minimitavoitteen ja saimme kokoon 82 300 euroa, mikä mahdollistaa suojakatoksen rakentamisen käynnistämisen.

Iso käsi myös kaikille ulkomaisille rahoittajille, joita tuli ympäri maailman. Olemme erityisen otettuja satojen japanilaisten suuresta osuudesta – ilman heitä kampanja ei olisi toteutunut. Panssarimuseon joukkorahoituskampanjasta muodostui Mesenaatti.me -palvelun kaikkien aikojen kansainvälisin kampanja ja kerätty potti hipoi suurinta koskaan kerättyä summaa.

Tankkikatos tiimi kiittää ja kumartaa ja käärii hihat varsinaisen rakentamisen aloittamiseen. Toteutuksen suunnittelu on jo käynnissä ja suojakatosten rakentaminen alkaa maansiirtotöillä syksyllä 2017. Etenemistä voi seurata Panssarimuseon nettisivuilla ja Facebookissa.


Autuas Nippon, en enää koskaan epäile mangan mahtia!

Eli: lahjoittakaa jatkossakin sotahistorian suojelemiseksi ja lukekaa uusimman Voima-lehden liite.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti